Ο πραγματικός λόγος που αγαπάς τη βόλτα με το σκύλο σου θα σε εκπλήξει

Ο πραγματικός λόγος που αγαπάς τη βόλτα με το σκύλο σου θα σε εκπλήξει
Ο πραγματικός λόγος που αγαπάς τη βόλτα με το σκύλο σου θα σε εκπλήξει

Ναι, η βόλτα είναι καλή για την υγεία και τη δικιά σου και του σκύλου σου
Το να έχεις σκύλο αλλά και να πηγαίνεις συχνά βόλτες με αυτόν, έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο μια νέα μελέτη απέδειξε ότι όσες φορές και να έχετε ακούσει ότι το να βγαίνετε βόλτα με το σκύλο σας είναι καλή άσκηση, σίγουρα δεν είναι αυτό που κάνει τόσο εσάς όσο και τον τετράποδο φίλο σας να ασκηθείτε.

Τι βρήκε η έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Περιβαλλοντικής Ερευνάς και Δημόσιας Υγείας, οι ιδιοκτήτες σκύλων παρακινούνται να βγάλουν βόλτα το σκύλο τους επειδή αυτό τους κάνει χαρούμενους, και όχι για κοινωνικούς λόγους ή λόγους υγείας.
Ένας ακόμα λόγος; Νομίζουν ότι επιπλέον αυτό ευχαριστεί και τους σκύλους τους.
Η έρευνα ανέλυε συνεντεύξεις και προσωπικές απόψεις από 26 άτομα σχετικά με το γιατί ακριβώς βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους. Ενώ πολλοί κάτοχοι σκύλων δήλωσαν ότι το κάνουν για να ευχαριστήσουν το σκύλο τους, οι ερευνητές είπαν ότι η σημασία της ευτυχίας και της ευεξίας των που αισθάνονται όσοι έχουν σκύλους ήταν επίσης σαφής από τις απαντήσεις τους.

Η βόλτα με τον σκύλο σε κάνει χαρούμενο

Η ευεξία που αισθάνεσαι από τη βόλτα προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι πιστεύεις πως ο σκύλος είναι αυτός που απολαμβάνει τη βόλτα. Τα κίνητρα για περπάτημα μειώθηκαν όταν οι κάτοχοι σκυλιών είχαν λόγο να αμφισβητήσουν ότι αρέσει στον τετράποδο φίλο τους. Δηλαδή όταν ένοιωθαν ότι ο σκύλος ήταν κακοδιάθετος, τεμπέλης ή ηλικιωμένος για να περπατά τακτικά. Η μελέτη τελικά έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων μπαίνουν στην ρουτίνα της βόλτας επειδή ξέρουν ότι είναι καλό για την υγεία και τη δικιά τους και του σκύλου, απλά αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος.
Η ίδια μελέτη προτείνει ότι στον ιατρικό κόσμο ίσως θέλουν να διαδώσουν τα οφέλη της βόλτας με το σκύλο για να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους να το κάνουν. (Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι γενικά πιο σωματικά ενεργοί από τους μη ιδιοκτήτες, λένε οι ερευνητές, αλλά μερικοί από αυτούς σπάνια βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους.)

Το να περπατάς με τον σκύλο σου είναι ένα καλό φάρμακο για την ψυχική σου υγεία

Η συγγραφέας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία, Carri Westgarth, ελπίζει αυτά τα πορίσματα να έχουν απήχηση σε όσους έχουν σκύλους και τους λάτρεις των ζώων γενικά.

«Το περπάτημα των σκύλων μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία» λέει. «Σε αυτή την εποχή της υπερ.-πληροφόρησης και της καταπόνησης από την πολύωρη εργασία, ας ευχαριστήσουμε τα σκυλιά μας – κυρίως – για την θετική επιρροή στην καθημερινή μας ψυχική υγεία».

Πως θα έχεις περισσότερα οφέλη από το περπάτημα
Το περπάτημα του σκύλου μπορεί να είναι ακόμη πιο επωφελές για τους ιδιοκτήτες αν «αφήσουν το κινητό και τις ανησυχίες στο σπίτι και προσπαθήσουν να επικεντρωθούν στο να παρατηρούν το σκύλο τους και να εκτιμήσουν το περιβάλλον γύρω τους.» Η Westgarth συνιστά επίσης να δοκιμάσετε νέες ή μεγαλύτερες διαδρομές πεζοπορίας ή να βρείτε νέους τρόπους για να είστε ενεργοί με τα σκυλιά σας, όπως να παίζετε διάφορα παιχνίδια όταν αισθάνεστε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι.
Αν δεν έχεις σκύλο;
Το να πάρεις ένα σκύλο είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά ο εθελοντισμός να πας βόλτα το σκύλο ενός άλλου μπορεί επίσης να είναι επωφελής για τους ανθρώπους που δεν έχουν το χρόνο ή το κίνητρο να κρατήσουν έναν «τετράποδο φίλο». «Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από την συντροφιά ενός σκύλου και το κίνητρο να τον πάνε για ένα σύντομο περίπατο», επισημαίνει η Westgarth.
Η βόλτα με τον σκύλο πρέπει να γίνει ρουτίνα
Η Westgarth επίσης αναφέρει ότι από την έρευνα έμαθε ότι είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων να είναι επικριτικοί με τον εαυτό τους. «Ρωτήστε τον εαυτό σας: Το σκυλί σας πραγματικά» φαίνεται κουρασμένο «εκείνη την ημέρα ή βρίσκεται δικαιολογίες για τον εαυτό σας;» λέει. «Ακριβώς επειδή το σκυλί σας είναι μικρό, δεν θα ήταν πραγματικά σε θέση να αντιμετωπίσει έναν περίπατο μιας ώρας;»

Η ρουτίνα μπορεί να κάνει θαύματα, προσθέτει, επειδή τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι την αγαπούν. «Εάν είστε πνιγμένος, ορίστε μια καθημερινή ώρα για το περπάτημα των σκύλων», λέει χαρακτηριστικά. «Το σκυλί σας θα σας ευχαριστήσει γι ‘αυτό και ίσως να το απολαύσετε πραγματικά περισσότερο από όσο νομίζετε».

Πηγή:Time.com